Hamam, caldarium och rhassoul

Fördelarna med hamam för kroppen och hälsan

Ett hamam är ett ångbad där en särskild badceremoni hålls och är en viktig del av den islamiska bad- och kroppskulturen. Fokus ligger på avslappning genom ånga och efterföljande massage med tvålskum. På så sätt slappnar den av i musklerna och lindrar smärta och obehag.

De första uppgifterna om massagetekniken hamam går mer än 4 000 år tillbaka i tiden. Den har sitt ursprung i Orientens ångbad, som kallas hamams. Redan då ansågs de vara en plats för rituella tvättceremonier, för rening och för att dra sig tillbaka från den stressiga vardagen. Det är också känt under namnen "turkiskt bad" eller ”orientaliskt bad”.

Rhassoul, en vårdceremoni från Orienten

Redan den grekiske läkaren Hippokrates kände till den speciella effekten av läkande lera och än idag uppskattar läkare och patienter dess läkande effekt.

Rhassoul är en orientalisk vårdceremoni med helkroppspeeling med läkande lera i kombination med ett ångbad följt av att olja in sig själv. Rhassoul kombinerar de välgörande effekterna av vatten, jord och värme med den urgamla kunskapen om naturens vårdande och helande kraft.

Den helande leran stimulerar ämnesomsättningen, återfuktar, förser huden med mineraler och spårämnen. Den förfinar också hudens utseende och ökar dess elasticitet. På så sätt kan hela kroppen slappna av och återhämta sig.

Vad är ett caldarium?

Caldarium kommer från latin och betyder ”varm” eller ”het”. Caldarium var redan under antiken en integrerad del av de romerska termalbaden.

Caldarium är ett uppvärmningsrum med keramikplattor och en temperatur på 40-50 °C. Den milda strålningsvärmen från de uppvärmda väggarna, bänkarna och golvet värmer hela rummet. Vanligtvis finns det också flera bassänger och badkar där gästerna kan bada i varmt vatten. Luftfuktigheten är mycket hög och uppgår till nästan 100 procent.

Hur fungerar en time-out i caldarium?

Att ta en paus i caldarium har många positiva effekter. Dessa inkluderar:

  • Stimulering av blodcirkulationen
  • Mobilisering av immunsystemet
  • Avgiftning och rening av kroppen
  • Aktivering av cirkulationssystemet
  • Reducerar stresskänslor
  • Avslappning av muskulaturen

Få gratis expertråd om ånggeneratorer för ångbad

Du kanske också är intresserad av ...