När luft tränger in i ett kylrum sjunker fuktmängden i rummet eftersom temperaturen understiger daggpunkten och vatten kondenseras på de kalla ytorna, särskilt på kylrören i kylsystemet.
När luft cirkulerar i kylrummet värms den, vilket minskar den relativa luftfuktigheten. Den varmare luften absorberar fukt från alla ytor, även från produkterna som ska kylas. Detta innebär att produkterna i kylrummet tappar vikt – upp till 20 % – och cellerna förlorar i stabilitet. Detta påverkar produkternas utseende, kvalitet och hållbarhet – och minskar därmed värdet hos de lagrade produkterna.
Lösningen är att öka den relativa fuktigheten till en nivå som är i balans med produkterna i kylrummet.
Butiker och många moderna distributionslager som drivs av dagligvarukedjor gynnas också av effektiv befuktning, och detsamma gäller kylmontrar och kyldiskar. Detta säkerställer att produktkvaliteten bibehålls genom hela leveranskedjan.
Vilka förhållanden som är optimala beror på den aktuella typen av frukt, grönsaker, andra livsmedel eller blommor som lagras i kylrummet. Typiskt krävs en relativ fuktighet på ca 95 % vid temperaturer strax över fryspunkten, men även produkter som förvaras vid högre temperaturer drar nytta av en relativ fuktighet på ca 75 %. Den erforderliga befuktningen tillförs direkt och jämnt fördelat i kylrummet.
Överdrivet hög luftfuktighet är ett allvarligt problem på många platser inom lagerbranschen. Huvudorsaken till detta är luft som tränger in utifrån, och fukt som förångas från själva de produkter som magasineras. Det finns en rad symptom, däribland fuktskada på emballage, klumpbildning, mögel och korrosion, vilka alla kan ha en negativ inverkan på produktens kvalitet. Kondens kan bildas på gångytor, teknisk utrustning, vertikala persienner och andra komponenter, vilket förhindrar att ni får en säker och hygienisk arbetsmiljö.
Genom att använda ett lämpligt avfuktningssystem kan ni garantera en säker och effektiv drift av era lagerbyggnader och kalla lagerfaciliteter. Våra system säkrar en optimal produktkvalitet och ger en säker och hygienisk arbetsmiljö.
Konsekvenserna av luft som tränger in utifrån kan bli ännu mer dramatiska. Det kan bildas is på varor, väggar, golv, gångytor och utrustning, och imman kan ha en negativ inverkan på hälsan för de medarbetare som arbetar på det aktuella området. Kondens kan skada eller kontaminera varor som magasinseras, vilket betyder att du ni behöver göra mera för att säkerställa att nödvändiga standarder för hygienen upprätthålls, och därigenom får mer omkostnader.
För mer information om befuktning på ditt kylrum eller kylförvaring, kan du kontakta oss på +46 83 88 300 eller via vårt kontaktformulär.