Befukta frukt och grönsaker för minskat svinn i din livsmedelsbutik

Befukta frukt och grönsaker i livsmedelsbutik leder till minskat svinn/fys och samtidigt längre hållbarhet och kvalitet på produkterna. Genom att befukta frukt och grönsaker behåller produkten dess vikt och fräschhet. Butiken får minskat svinn på upp till 40% beroende på produkt.

Även bladväxter, färska kryddor mår bra med denna teknik. Förutom att du befuktar varorna får du dessutom en evaporativ kyla på ca 4-5 grader svalare temperatur. Detta leder dessutom att det behövs mindre arbetstid på att plocka bort varor in i kylrum på natten samt att minska plast och förpackningsanvändningen för miljöns skull.

Teknologin Ultrasonic skapar Dry Misting

Tekniken är av namnet ultraljudsbefuktare, internationellt kallat Ultrasonic. Membran i befuktaren vibrerar med en hastighet av 1,7 MHz och slår sönder vattenmolekylerna till små droppar av storleken 1-3 microns vilket blir som en fin kall dimma så kallad Dry Misting.

Eftersom dropparna är så små fördunstar de snabbt vilket leder till befuktning och kyla lokalt som ett mikroklimat i butiken utan att blöta ner produkterna. Vattnet som används är betydligt renare än det redan godkända livsmedelsklassade kommunala vattnet. Systemet har flera funktioner och säkerhetsfunktioner för att säkerställa hög hygien och för att förhindra legionella och listeria.

Världsledande inom Dry Misting

Maskinerna tillverkas i Holland av Contronics Engineering som är världsledande inom befuktning av Dry Misting-tekniken för livsmedelsbutiker med 30,000 maskiner över hela världen och har drygt 40 års erfarenhet. I Sverige är Condair deras representant och vi hjälper till med beräkningar, projektering och installation. Andra lämpliga användningsområden är fisk, kött och charkdiskar, vinkällare, kyllager m.m.

Kontakta gärna oss så berättar vi mer hur vi kan hjälpa dig.

Vill du veta mer om Dry Misting för livsmedelsbutiker?

Condair levererar till många olika livsmedelsindustrier