Få ett bra inomhusklimat i din bostad med den rätta luftbefuktningen

Befuktare för privatbostäder

Slipp det torra inomhusklimatet med befuktning

Låg luftfuktighet ger problem med inomhusklimatet, särskilt i nybyggda hus. Husen är väldigt täta och har ofta även ventilation. Den här kombinationen gör att inomhusklimatet blir mycket torrt, särskilt under vinterhalvåret.

För låg luftfuktighet kan ge de boende en lång rad hälsoproblem och husets byggnadsmaterial kan ta skada. Därför efterfrågar många husägare en befuktare som en del av inomhusklimatlösningen.


Tecken på låg luftfuktighet

  • Golv, möbler och inventarier i trä ändrar form och spricker

  • Färg krackelerar och spricker

  • Irriterade ögon, huvudvärk, envis hosta och allmän uttorkning av hud och slemhinnor

  • Statisk elektricitet uppstår och ger stötar



En enkel inomhusklimatlösning för privatbostäder

Vi erbjuder en enkel inomhusklimatlösning för privata hem som vill säkra familjens hälsa och undvika problemen från torr luft. Vår CP3 Minibefuktare är särskilt lämpad för befuktning av privatbostäder. Hyginenen omhändertas då vattnet kokas och ångar därefter fördelas i luften.


Vilken är den rekommenderade luftfuktigheten i hemmet?

Ett optimalt inomhusklimat har en relativ luftfuktighet på 40 - 60 % året runt. Under den kalla årstiden, när värmeanläggningen ger ett torrt inomhusklimat, kan luftfuktigheten falla ända ner till 7 % relativ luftfuktighet.

Då drar luften fukt från alla tillgängliga källor, inklusive våra kroppar, material som trä och textilier, våra husdjur och till och med byggmaterialet i själva bostaden. Det gör inte bara att vi känner oss uttorkade utan kan även få allvarliga konsekvenser för hälsan. Husets material lider också när luftfuktigheten blir för låg. Och det är dessvärre inte helt ovanligt att torr luft orsakar skador på bland annat trägolv. Ett gott råd är därför att mäta luftfuktigheten i tid.

Få ut det mesta av din ventilationsanläggning

Ventilationen bidrar till att säkra ett sunt inomhusklimat med ett regelbundet luftbyte, som avlägsnar damm, pollen, koldioxid och kemikalier. Luftbytet sänker dock även luftfuktigheten – ofta till en nivå som är långt under de rekommenderade 40 - 60 procenten.
Den låga luftfuktigheten kan orsaka skador på inredning och möbler. För att höja luftfuktigheten ska du välja till befuktning till din ventilationsanläggning.

Myter om vägen till det goda inomhusklimatet i hemmet

”Ju torrare luften är, desto bättre” kunde inte vara mer fel. Självklar ska luften heller inte vara för fuktig. Det handlar om att ha en luftfuktighet som är optimal för vår hälsa, det vill säga när luftfuktigheten ligger mellan 40 och 60 procent.
Det hjälper inte att öppna fönstren och vädra ut, då kall luft innehåller mycket lite fukt. När luften tränger in i bostaden och värms upp blir dess relativa fuktighet mycket låg. Det hjälper inte heller att utrusta hemmet med gröna växter eller en dekorativ vattenvägg, det ger långtifrån tillräcklig verkan.
När en befuktare ska användas i rum som människor uppehåller sig i, rekommenderas att alltid välja en professionell, hygiensäkrad befuktare. Det handlar om din säkerhet att luftfuktaren är lämplig för privata hem, att driften fungerar felfritt och att kapaciteten motsvarar fuktbehovet i just ditt hem.

Luftbefuktare har använts i många år

Sjukhus, institutioner, kontorsmiljöer, tillverkning och lager har i åratal använd sig av befuktningssystem för att säkerställa rätt luftfuktighet. Efterfrågan på liknande inomhusklimatlösningar för privatbostäder ökar, då sammanhanget mellan hälsa och inomhusklimat hamnar mer i fokus.

Befuktningssystem från Condair ger optimalt inomhusklimat på flera områden...