Bli av med ett torrt inomhusklimat i hemmet

Speciellt nybyggdda hus upplever problem med inomhusklimat på grund av för låg luftfuktighet. Husen är mycket täta och har ofta också ventilation/aircondition. Denna kombination gör att inomhusklimatet blir mycket torrt om vintern, vilket ger husets boende många olika hälsomässiga besvär. Därför finns det en stor efterfrågan bland husägare av inomhusklimatlösningar med bättre luftfuktighet.

Vad är den rätta luftfuktigheten i hemmet?

En optimal inomhusluft har en relativ luftfuktighet på 45 till 55% året runt. I den kalla årstiden, när uppvärmning ger et torrt inomhusklimat, kan luftfuktigheten sjunka till 7% RH.

Så lockar luften fukt från alla tillgängliga källor, här bland våra kroppar, material såsom trä och textil, våra husdjur och även byggmaterial i hemmet. Detta gör inte bara att vi känner uttorkad, men det kan också få allvarliga konsekvenser för vår hälsa och hälsan. Läs mer om vad för torr luft innebär för din hälsa här. 

Sjukhus, institutioner kontor, produktion och lager har i flera år använt befutkningssystem för att säkerställa en korrekt luftfuktighet. Efterfrågan på liknande inomhusklimatlösningar till privatpersoner ökar som förhållandet mellan hälsa och klimat kommer mer i fokus. i 

"Från ett hälsomässig synpunkt bör luftfuktigheten inte vara högre än 60% eller lägre än 30%" Rapport från WHO, 1968.

Redan tillbaka i 1968 undersökte WHO förållandet mellan hälsa och fuktighet. Läs hela rapporten, The Physiological Basis of Health Standards for Dwellings, här.

Myter om vägen för god inomhusmiljö i hemmet 

”Ju torrare luften är, ju bättre" kunde inte vara mer fel. Självklart må luften heller inte bli för fuktig. Det handlar om att ha en luftfuktighet som är optimal för vår hälsa, det vill säga när luftfuktigheten ligger på 45-55 %.   

Det hjälper inte att öppna fönstren och vädra ut, då kall luft innehåller mycket lite fukt. När luften kommer in i huset och värms upp, blir dess relativa fuktighet mycket låg. Det hjälper heller inte att förse hemmet med gröna växter eller en dekorativ vattenvägg, det ger långt ifrån tillräcklig effekt. En liten luftfuktare från ett byggvaruhus kommer också att ha en mycket begränsad effekt. Om du ändå väljer denna lösning, kontrollera på hygien godkänd, så att den inte utgör en hälsorisk.

Så får du ett bra inomhusklimat i din bostad

Har du misstanke om att inomhusklimatet är för torrt hemma hos dig? Så kan du starta med att skaffa dig en simpel hygrometer och hålla öga med luftfuktigheten. På det sättet kan du lätt avklara, om de symptomer och besvär du upplever kan vara relaterat till för låg luftfuktighet. Den perfekta luftfuktigheten för människors hälsa och sundhet är 45-55% relativ luftfuktighet.

Luftbefuktare till privat

Sjukhus, insititutioner, kontorsmiljö, produktioner och lager har i årtal andvänt befuktningsystem för att säkra den rätta luftfuktigheten. Efterfrågan på liknande inomhusklimatlösningar till privata är stigande, då sammanhänget mellan hälsa och inomhuklimar kommer mer i fokus. 

Vi erbjuder en enkel inomhusklimatlösning för privatpersoner som önskar att  säkerställa familjens hälsa och förhindra  besvär från den torra luften. Vår CP3 Mini är särskilt lämplig för befuktning i privata hem. Hygienen blir säkerställd, då vattnet kokas och ångan fördelas sedan ut i luften. Du kan beställa den via din lokala VVS-installatör här.

Säljspris är 23.982 kr. inkl. moms och styring, excl. montage.

Problem orsakat av för torr luft

 • Sjukdom  överföring av luftburna virus, ex influenca, reduceras väsentligt vid relativ luftfuktighet på 45-55%. Dessutom är slemhinnan i vår näsa och hals kroppens naturliga försvar mot luftföroreningar. När de torkas ut, försvagas vårt immunförsvar. 

 • Damm – luftfuktighet binder dammet och får det till att försvinna från rummet, så när luften är torr, är damm och luftföroreningar mer utbredande fuktighet binder dammet och får det att försvinna från rummet, så när luften är torr, är damm och luftföroreningar mer utbredande.

 • Fysiska besvär – torr luft ger huvudvärk, ögonen blir irriterande speciellt vid användning av kontaktlinser, huden och slemhinnor uttorkar. 

 • Trä – golv, möbler och andra dimensioner och till sist ruttna i torra omgivelser. 

 • Djur –torr luft påverkar hundar och katter på samma sätt som den påverkar människor, men djur från tropiska klimat kan bli mycket sjuka. Därför njuter aporna i Ree Park ett skönt inomhusklimat, som styrs med luftbefuktning.

Symptomer på torr luft och konsekvenser för hälsan:

 • - Utmattning, trötthet och koncentrationssvårigheter är symptom på en minskad syretillförsel. Inandning av torr luft gör syreupptagningen och den efterföljande överförsel av syre till blodet svårare. 

 • - Chock orsakad av statisk elektricitet

 • - Regelbundet halsont, huvudvärk och irriterande ögon

 • - Obehag med kontaktlinser

 • - Torr eller sprucken hud

  - Sprickor i trämöbler och golv

CP3 Mini passar bra till befuktning i hemmet.

CP3 Mini passar bra till befuktning i hemmet

Perfekt befuktare till privata bostäder. Den kan för exempel placeres diskret i huset och har en gö …

Läs mer

  Befuktningssystem från Condair ger optimalt inomhusklimat på flera områden...