När en färsk slaktkropp kyls ned till lagringstemperatur förlorar den en del av sin vikt genom fuktförlust till omgivningen. Beroende på kylningsprocessen kan det röra sig om upp till 3 % av den totala vikten. De största förlusterna inträffar i ett tidigt skede, när temperaturskillnaden mellan slaktkroppen och den omgivande lagerluften är som högst.
Detta påverkar slakteriets ekonomiska resultat direkt, då man kan hindra 4 kg av produktvikten hos en typisk slaktkropp från att avdunsta under kylningsprocessen.
Förutom att öka vinsten genom att förhindra viktminskning innebär högre luftfuktighet att luften i kylrummet får bättre värmeledningsförmåga. Detta innebär i sin tur att slaktkroppen snabbare når lagringstemperatur. Energikostnaderna för att kyla köttet minskar, samtidigt som bakterietillväxten hämmas.
För mer information om vätning i ditt slakteri, kan du kontakta oss på +46 83 88 300 eller via vårt kontaktformulär.