Ring oss på 08-388 300
Luftbefuktning och evaporativ kylning
Offentlig och privat sektor
Fakta om
Kontrollera ditt inomhusklimat
Publikationer
Rådgivare kunskap
Evaporativ kyla
Nedladdningar
När en färsk slaktkropp kyls ned till lagringstemperatur förlorar den en del av sin vikt genom fuktförlust till omgivningen. Beroende på kylningsprocessen kan det röra sig om upp till 3 % av den totala vikten. De största förlusterna inträffar i ett tidigt skede, när temperaturskillnaden mellan slaktkroppen och den omgivande lagerluften är som högst.
Detta påverkar slakteriets ekonomiska resultat direkt, då man kan hindra 4 kg av produktvikten hos en typisk slaktkropp från att avdunsta under kylningsprocessen.
Förutom att öka vinsten genom att förhindra viktminskning innebär högre luftfuktighet att luften i kylrummet får bättre värmeledningsförmåga. Detta innebär i sin tur att slaktkroppen snabbare når lagringstemperatur. Energikostnaderna för att kyla köttet minskar, samtidigt som bakterietillväxten hämmas.
Dela på:
För mer information om vätning i ditt slakteri, kan du kontakta oss på +46 83 88 300 eller via vårt kontaktformulär.
Genom att fortsätta använda vår hemsida accepterar du att cookies används. Läs mer