De flesta ostar behöver en tempererad, fuktig miljö med rätt luftfuktighet och ett kontrollerat klimat. Andra ingredienser från salt, jäst, enzymer och bakterier påverkar ostens mognadsprocess. Dessutom kommer mognadsprocessen också att dra nytta av en konstant balanserad relativ fuktighet (RH).
Ett av problemen på ett ostlager är att det kan finnas många oberoende rum och lager med separat fukthantering och parametrar där det inte finns någon tillfredsställande fuktkontroll. Detta innebär att den relativa fuktigheten kan vara instabil och svår att mäta och i slutändan ge felproduktion och svinn.
Om lagren har olika typer av befuktningssystem kan det vara svårt att säkerställa att de matchar, vilket kan påverka ostens kvalitet. Dessa olika befuktningssystem kan vara energitunga och kräva flera resurser vardera och ofta ser du dålig eller ingen hygienhantering i dessa system. Om de inte kommer från samma tillverkare kommer det dessutom att bli stora kostnader för att underhålla de olika anläggningarna. Ofta ser man att befuktningskapaciteten inte är tillräcklig och enhetlig, vilket resulterar i fluktuerande kvalitet och ökat svinn.
Därför rekommenderar vi att som med all annan matproduktion välja en samlad befuktningslösning med professionellt befuktningssystem som inte bara lever upp till stränga hygienkrav utan även kan fungera i samtliga rum oavsett temperatur och storlek.
Generellt kräver de flesta ostar en högre luftfuktighetsnivå på omkring 80–95 % och ett temperaturområde på 10–12 °C. Korrekt befuktning säkrar att osten förvaras i en kontrollerad miljö, mognar och upprätthåller korrekt vatteninnehåll, minskar svinn och ger rätt konsistens i den önskade produkten.
För mer information om befuktning i din ostproduktion eller ostlagring kan du kontakta oss på +46 83 88 300 eller via vårt kontaktformulär.