Det goda inomhusklimatet på kontoret

Det goda inomhusklimatet på kontoret

Det goda inomhusklimat på NRGis kontor

Hos energibolaget NRGi märker både medarbetare och gäster effekten av det förbättrade inomhusklimatet med rätt luftfuktighet. Olägenheter med torra slemhinnor, statisk elektricitet och torra ögon hör till det förflutna.

NRGis ikoniska kontorshus i Aarhus Nord, Danmark, utmärks av sin speciella form och sina stora glasfasader. Energikonsult Claus Ankjærø berättar att deras mål är att försäkra sig om bästa möjliga inomhusklimat med lägsta möjliga energiförbrukning. Och för detta klarar man sig inte utan vare sig ventilationsanläggning eller befuktning.

Därför har NRGi sedan 2015 kunnat glädja sig åt ett gott inomhusklimat på kontoret både sommar och vinter.

Mia i receptionen berättar att NRGi har gjort mycket för att säkerställa ett gott inomhusklimat för medarbetarna:

Det är ju svårt att anpassa inomhusklimatet till alla medarbetare, eftersom vi är olika. Somliga tyckte att det drog, för andra var det för varmt, men nu har det verkligen blivit ordning på luften och inomhusklimatet här.

Hon berättar också att en kollega tidigare ständigt var täppt i näsan, vilket plågade henne mycket, men att det inte är ett problem längre.

Vill du ha ett bättre inomhusklimat på kontoret?

Frihet från dåligt inomhusklimat

Innan befuktningssystemet installerades drabbades både medarbetare och gäster av en hel del obehag med inomhusklimatet.

När man tog emot en gäst ner i receptionen och skakade hand så uppstod en stöt – det var som om det slog en gnista, berättar Claus med ett leende.

Claus berättar att de förutom olägenheterna med statisk elektricitet utsattes för påfrestningar på slemhinnorna, eftersom luftfuktigheten på den tiden kunde sjunka ända ned under smärtgränsen på 20 %. Birgit på lönekontoret kunde tydligt märka en skillnad när befuktningsanläggningen togs i drift:

Jag hade besvär med slemhinnorna och kunde känna av den torra luften ända ut i näsborrarna. Ögonen blev torra och jag var tvungen att börja med saltvattendroppar. Det behöver jag inte längre stå ut med.

Läs mer om inomhusklimat och infektion

Ventilation är inte tillräckligt

Ventilationsanläggningen avfuktar luften genom den höga luftväxlingen. Särskilt på vintern får den luftfuktigheten att falla dramatiskt, och det stämmer väl med att det var då som medarbetarna hade flest klagomål. Därför, förklarar Claus, kan man inte nöja sig med en ventilationsanläggning ifall man även vill ha ett gott inomhusklimat.

Då huset uppfördes år 2005 var befuktning inte särskilt utbrett i kontorsmiljöer på samma sätt som ventilation. Befuktning är ännu inget lagstadgat krav för kontorshus, och därför kan företag inte vara säkra på att uppnå ett tillfredsställande inomhusklimat året runt, även om de lever upp till gällande lag.

Claus kände till fördelarna med rätt luftfuktighet från industrin, där det i många år har varit en etablerad del av en god inomhusklimat- och ventilationslösning. Därför vände han sig Condairs konsulter och en befuktningslösning kom till stånd.

Du kan ladda ner en utskriftsvänlig version i pdf här.

Läs om hur man uppnår ett gott inomhusklimat på kontoret....